Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Tolkien, J. R. R.- Hobit aneb cesta tam a zase zpátky

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Tolkien se narodil 3. ledna 1892 v Bloemfonteinu v Jižní Africe. Oba jeho rodiče však pocházeli z anglického Birminghamu. Otcův rodokmen sahá kamsi do Německa, což přispělo k Tolkienovu zájmu o severské ságy.
V první svět. válce strávil 3 roky v uniformě střelců. Po válce studoval literaturu a lingvistiku. Jeho specialitou byl staroanglický jazyk a literatura. Vydal slovník, kritiku básně ze 14. století, studii Chaucer jako filolog. Nic nenasvědčovalo tomu, že by chtěl zkoušet štěstí v obl. krásné literatury.
Jeho díla se však stala biblí pro tehdejší mládež, která začala stále radikálněji zpochybňovat ideály hmotného úspěchu a konzumní společnosti

Ke knížce Hobit jsem se dostala díky svému otci, který mi ji asi pred peti lety doporucil.
Na první pohled vypadá jako pohádka s klasickým motivem zápasu dobra a zla. Vystupuje v ní zlý drak a dobrotivý carodej, skreti, elfové a lesní zvírata, trpaslíci i lidé, a predevším malý hobit Bilbo Pytlík, který se v príbehu dobrodružné výpravy mení z šosáckého domácího pána v odvážného hrdinu.
Na cestu k Osamelé hore ho najme 13 trpaslíku, kterí chtejí zpet svuj poklad ukradený drakem. Ke skupince dobrodruhu se pripojí i dobrotivy carodej Gandalf.
Na své výprave zazijí spoustu dobrodružství: prepadnou je 3 zlobri, kterí ovšem pri východu slunce zkamení, skreti je uvezni ve sve podzemni jeskyni a vrrci je nemile prekvapi na mytince. Odporny prapredek hobitu Glum si zasoutezi s Bilbem v hadankach a Bilbo v jeho doupeti najde kouzelny Prsten. Na chvili si odpocinou u Meddeda a pak se vydaji do Temneho hvozdu. Tam vyrusi zlatovlasé elfy pri oslave a Král elfu je za to uvezni ve svem království. Vsichni však uniknou vodní bránou do Jezerního Mesta. Odtud dojdou k Osamelé hore, kde se ukrývá drak a hlídá poklady, které nashromázdil za mnoho a mnoho století. Bilbo projde tajnou bránou, draka popíchne, ten se rozlítí a spálí Jezerní Mesto na popel. Príbeh koncí „bitvou peti armád“ , po které se hobit i trpaslíci konecne vrací domu.
Hobit je vlastne „predpríbeh“ k trilogii Pan Prstenu, ve které vystupuje Bilbuv synovec, Gandalf a mnoho jinych postav. Rozsah i hloubka myšlenek je zde daleko vetsí než v Hobitovi. Obe tato díla jsem si oblíbila, protože když je ctu, vracím se do detskych let.. Tato knížka (stejne jako trilogie Pan Prstenu) zaujme vsechny, kterým se líbí príbehy inspirované severskými ságami, a tem, kterí radi sní.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT